Go Back
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

TORCIK BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą.
Przepis na tort o średnicy 20 cm, wysokość ok. 6 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych mielonych
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 20 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)

Składniki na krem-mus brzoskwiniowy

  • 4 brzoskwinie (ok. 450-500 gram)
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 200 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 125 g mascarpone (zimnego)

Składniki na krem z białą czekoladą

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 70 g białej czekolady

Dodatkowo do dekoracji

  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 brzoskwinia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Wyjąć i ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu-musu brzoskwiniowego

  • Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki (wcześniej można je naciąć i zalać wrzątkiem). Zblendować 3 brzoskwinie na mus. Powinno wyjść 300ml musu. Jedną obraną brzoskwinie zostawić.
  • Mus podgrzać w garnuszku, aż zacznie się gotować. Zdjąć go z ognia i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy galaretka delikatnie zacznie tężeć, ubić śmietankę z mascarpone na puszysty, nieco gęsty krem.
  • Do kremu dodać łyżkę musu i ostrożnie zacząć mieszać szpatułką. Dodawać teraz mus w 3 turach, mieszając delikatnie do połączenia.
  • Pozostałą brzoskwinię pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy.

Składanie ciasta

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat umieścić na talerzu/paterze i zapiąć go w obręcz tortownicy wyłożony papierem/folią spożywczą (lub zapiąć w specjalny rant do tortów).
  • Na blat wylać masę brzoskwiniową i wyrównać. Przykryć ją drugim blatem ciasta i włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na noc).

Przygotowanie kremu z białej czekolady

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 12 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
  • Następnie schłodzoną masę wlać do miski, dodać mascarpone i ubić na puszysty, gęsty krem.
  • Torcik obłożyć równo kremem (boki i wierzch). Pozostały krem dać do worka z dekoracyjną tylką i udekorować tort. Można boki obsypać wiórkami i udekorować kawałkami brzoskwiń.
  • Tort schłodzić w lodówce jeszcze 2-3 godziny, po tym czasie można go kroić i jeść.