Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Do garnuszka wlać olej, włożyć masło i podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści. Odłożyć do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy, odłożyć. Czekoladę pokroić w kostkę i odłożyć.
Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, następnie wlać kefir, wystudzony tłuszcz i ocet. Ponownie dokładnie wymieszać.
Mieszankę mąki przesiać do mokrych składników, wymieszać do połączenia składników.
Wsypać pokrojoną w kostkę czekoladę i wmieszać ją do ciasta.
Ciasto nałożyć do papilotek, do ¾ wysokości. Posypać obficie kruszonką wyjętą z lodówki.
Muffinki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.