Truskawki (300 gram) umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zblendować owoce na gładki mus i wylać na patelnię lub do garnuszka. Dodać sok z cytryny. Podgrzewać i mieszać je często. Powinny się zagęścić i zredukować objętość o połowę. Odstawić do ostudzenia.
Czekoladę białą połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Odłożyć.
W misce umieścić mascarpone, chwilkę (kilka sekund) miksować (mikser,końcówki do ubijania; można blenderem). Dodać przygotowane truskawki (mogą być jeszcze letnie) i dokładnie zmiksować.
Powoli, ciągle miksując wlewać dokładnie ostudzoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą skończyć miksowanie.
Wsypać herbatniki i wymieszać wszystko szpatułką.
Pozostałe truskawki (80 gram) umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w drobną kosteczkę. Pokrojone truskawki bardzo delikatnie odcisnąć ręcznikiem z nadmiaru wody (ale żeby się nie rozpadły, bardzo ostrożnie) i wsypać do masy. Wmieszać delikatnie szpatułką.
Masę schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny, powinna nieco zgęstnieć.