Cofnij
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

CYTRYNOWE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, KREMEM I BORÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe z białą czekoladą, kremem i borówkami. Z kokosową nutą.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 150 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 50 g masła
  • 50 g oleju (ok. 60 ml)
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego (60 gram)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100-150 g borówek + łyżeczka mąki pszennej

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 2 łyżki cukru pudru

Na wierzch

  • 200 g borówek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Borówki do ciasta umyć, osuszyć i odłożyć. Cytrynę otrzeć ze skórki i odłożyć.
  • Do miski przesiać mąkę, budyń, proszek i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku umieścić masło, olej i mleczko kokosowe. Podgrzewać aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, zamieszać aż powstanie gładki sos i odstawić do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w czystej i suchej misce metalowej lub szklanej (nie plastikowej, będą ubijane na pianę) i odłożyć.
  • Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (Mikser, końcówki do ubijania). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, w kilku turach wlewać wystudzone mleczko z czekoladą i tłuszczem, na koniec dodać skórkę z cytryny. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać (jeszcze raz) w trzech turach mąkę i delikatnie wmieszać ją szpatułką lub rózgą kuchenną. Wsypać wiórki i delikatnie wmieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać dużą łyżkę białek do ciasta, następnie wmieszać resztę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki.
  • Borówki wymieszać z łyżeczką mąki.
  • Ciasto wylać do formy, posypać równomiernie borówkami. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika, gdy ciasto delikatnie się wystudzi odpiąć obręcz tortownicy i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Schłodzone mascarpone i śmietankę dać do miski, wsypać cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie puszysty, gęsty krem.
  • Krem wyłożyć na ciasto, pospać borówkami. Można jeść od razu.