Cofnij
brownie z kokosem i truskawkami

BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto, które łączy w sobie brownie, masę kokosową z białą czekoladą i truskawki w galaretce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 130 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g mąki
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na warstwę kokosową

  • 160 g wiórków kokosowych
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 50 g oleju kokosowego

Składniki na warstwę truskawkową

  • 1 op galaretki truskawkowej (ok. 77 gram)
  • 300 g truskawek (świeżych)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać wszystko dobrze. Wylać do przygotowanej tortownicy i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie warstwy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
  • Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Zostawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie wylać masę na brownie, wyrównać i włożyć do lodówki. Zacząć przygotowywać galaretkę.

Przygotowanie warstwy truskawkowej

  • 400 ml gorącej, zagotowanej wody wlać do miski. Wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  • Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć umyć i osuszyć truskawki. Pokroić je na kawałki i dodać do galaretki. Wylać galaretkę na masę kokosową i wstawić do lodówki. Schłodzić, aż galaretka całkowicie stężeje, najlepiej przez noc.