Go Back
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

NADZIEWANE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Niezwykłe nadziewane truskawkowym dżemem babeczki z kremem. Prezentują się pięknie i smakują wybornie.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego (60 gram)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 30 ml oleju
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na nadzienie truskawkowe

  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 100 g macarpone (dobrze schłodzone)

Na wierzch

  • 12 truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, budyń, proszek i sodę. Odstawić.
  • Masło roztopić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem (końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Masa potroi swoją objętość.
  • Do wystudzonego masła wlać olej i wymieszać. Powoli, ciągle mieszając wlewać mieszankę do jogurtu.
  • Jogurt z tłuszczem powoli wlewać do ubitych jajek, ciągle miksując na małych obrotach (krótko, tylko do połączenia). Następnie w dwóch partiach przesiać suche składniki i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia. Przed nadziewaniem muszą być całkowicie wystudzone.

Przygotowanie nadzienia

  • Truskawki umyć, osuszyć. Pokroić je na kawałki i podgrzać na patelni lub w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Truskawki puszczą sok i zaczną się gotować. Mieszać je od czasu do czasu i gotować aby zmiękły, a woda się nieco zredukowała (zajmie o kilka minut).
  • Zblendować truskawki na gładki mus i jeszcze chwilę podgrzewać aż będą gęstsze. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do musu energicznie mieszając.
  • Mus przełożyć do miseczki i odłożyć do ostudzenia.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem truskawkowym i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut).

Przygotowanie babeczek

  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką, ozdobić nadziane babeczki.
  • Na wierzch każdej babeczki położyć truskawkę.