Cofnij
tarta bounty bez pieczenia

TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 300 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła

Składniki na warstwę kokosową

  • 2 szklanki wiórków kokosowych (160 gram)
  • 150 g czekolady białej
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 50 g oleju kokosowego

Składniki na polewę

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 20 g oleju kokosowego

Dekoracja

  • 3 batoniki kokosowe
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
  • Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na godzinę, po tym czasie przygotować warstwę kokosową.

Przygotowanie warstwy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
  • Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłe wiórki wyłożyć na schłodzony spod tarty i wyrównać. Po kilku minutach włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Dodać połamane czekolady i wymieszać. Powstanie gładki sos czekoladowy. Po lekkim ostudzeniu wylać na masę kokosową.
  • Tartę schładzać jeszcze kilka godzin w lodówce (ok. 4-5).

Dekoracja

  • Na schłodzonej tarcie poukładać pokrojone batoniki kokosowe i posypać wiórkami kokosowymi.