Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.
Jajka utrzeć z cukrem (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Zajmie to kilka minut.
Do masy jajecznej powoli, miksując na wolnych obrotach (w kilku turach) wlewać małym strumieniem ostudzoną czekoladę. Gdy tylko składniki dobrze się połączą skończyć miksować.
W trzech turach przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem. Bardzo delikatnie wmieszać szpatułką.
Przelać ciasto do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w formie.