Cofnij
gofry na maślance z kawałkami czekolady 4

GOFRY NA MAŚLANCE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry z kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 12 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g)
  • 500 ml maślanki
  • 2 duże jajka
  • 90 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku roztopić masło i odstawić do przestudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem i odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka włożyć do czystej i suchej miski szklanej lub metalowej (będą ubijane na sztywną pianę).
  • Do miski wlać maślankę, roztopione masło, dodać cukier i żółtka, wymieszać dobrze. Przesiać mąkę z budyniem i proszkiem. Wymieszać, aby nie było grudek. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  • W tym czasie nagrzać gofrownicę.
  • Czekoladę posiekać, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ciasta wsypać czekoladę, delikatnie wymieszać i dodać białka. Wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Wykładać ciasto na gofrownicę, piec do zrumienienia.