Cofnij
babka czekoladowa 3

BABKA CZEKOLADOWA

Joanna | chocololo.pl
Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok.2 l.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 170 g cukru drobnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 gram)
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 150 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady
  • + 20 gram wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, formę do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Do miski wsypać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
  • Masło włożyć do miski, wsypać cukier. Utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach dodawać po jednym żółtku.
  • W kilku turach przesiać suche składniki do masy maślanej i wymieszać szpatułką.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.
  • Piec babkę ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć babkę z piekarnika, po kilku minutach wyjąć ją z formy na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Kiedy polewa lekko przestygnie polać nią ostudzoną babkę. Można posypać wiórkami czekolady.