Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, formę do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do miski wsypać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
Czekoladę posiekać i odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
Masło włożyć do miski, wsypać cukier. Utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach dodawać po jednym żółtku.
W kilku turach przesiać suche składniki do masy maślanej i wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.
Piec babkę ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć babkę z piekarnika, po kilku minutach wyjąć ją z formy na kratkę do studzenia.