Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dwie tortownice (średnica 20 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki.
W garnuszku roztopić masło, odłożyć do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić na bok.
Przygotować i odmierzyć wcześniej ocet, śmietanę i olej. Do oleju wlać masło i wymieszać.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić jajka mikserem (końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i gęstą masę. Zajmie to kilka minut.
Zmniejszyć obroty na najmniejsze i wlewać powoli masło z olejem, następnie w trzech porcjach śmietanę. Gdy wszystko się połączy przestać miksować.
Do masy w kilku turach przesiewać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Najlepiej robić to delikatnie szpatułką. Dodawać na zmianę: część mąki i część octu.
Gdy wszystko będzie dobrze połączone, rozlać ciasto po równo do przygotowanych tortownic. Piec 30-35 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut w tortownicy, po tym czasie można je wyjąć i ostudzić na kratce.