Cofnij
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 1

BUŁECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Miękkie i puszyste, zawijane bułeczki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Polane dodatkową porcją czekolady i obsypane orzeszkami ziemnymi.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g cukru białego (drobnego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 6 g drożdży suszonych
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie

  • 300 g masła orzechowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • garść orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W niewielkim garnuszku rozpuścić masło i odstawić. Mleko podgrzać, ma być letnio-ciepłe, nie gorące.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem, dolewając powoli mleko. Ciasto wyrabiać 4-5 minut.
  • Następnie wlewać stopniowo masło. Miksować kolejne 3-4 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne, miękkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia

  • Masło orzechowe dobrze wymieszać z cukrem. Czekoladę posiekać i odłożyć.

Przygotowanie bułeczek

  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
  • Na ciasto wyłożyć masło orzechowe i rozsmarować. Posypać równomiernie czekoladą.
  • Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 12-15 równych części (ok 2 cm).  Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków.
  • Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczenie bułeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki 20-25 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją.
  • Po lekkim ostygnięciu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.