Cofnij
brownie z masłem orzechowym 1

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 175 g masła
  • 180 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 15 g kakao

Składniki na krem orzechowy

  • 200 g masła
  • 340 g masła orzechowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 36%

Składniki na polewę

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 60-70 g orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu brownie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać wszystko dobrze. Wylać na przygotowaną blaszkę i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
  • Krem wyłożyć równomiernie na wystudzony spód czekoladowy i wyrównać. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie można przygotować i wylać polewę.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
  • Orzechy dobrze posiekać i wymieszać z czekoladą. Gdy całość trochę ostygnie wylać czekoladę i wyrównać.
  • Całość schłodzić najlepiej przez 3-4 godziny.