Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wsypać łyżkę cukru brązowego i łyżeczkę cynamonu. Wymieszać i odłożyć.
Czekoladę drobno posiekać, odłożyć.
Przygotować dwie miski. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier, szybko utrzeć trzepaczką na jasną masę (2 minutki, żółtka staną się lekko puszyste i jaśniejsze).
Do żółtek wlać olej i wymieszać, dodać jogurt i ponownie wymieszać.
Wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, migdały mielone i łyżeczkę cynamonu. Wymieszać wszystko.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, w dwóch partiach wmieszać do ciasta.
Dodać czekoladę i znów delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Na wierzch wyłożyć jabłka, lekko je powciskać, ale nie głęboko.
Piec ok. 50-60 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Ciasto można jeść jeszcze lekko ciepłe.