Cofnij
ciasto czekoladowe z jabłkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI

Joanna | chocololo.pl
Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem. Pyszności. Jabłka z czekoladą to bardzo fajne połączenie.

SKŁADNIKI
  

  • 3 jabłka (średniej wielkości)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów mielonych
  • 120 g cukru brązowego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 40 g kakao
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 90 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wsypać łyżkę cukru brązowego i łyżeczkę cynamonu. Wymieszać i odłożyć.
  • Czekoladę drobno posiekać, odłożyć.
  • Przygotować dwie miski. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier, szybko utrzeć trzepaczką na jasną masę (2 minutki, żółtka staną się lekko puszyste i jaśniejsze).
  • Do żółtek wlać olej i wymieszać, dodać jogurt i ponownie wymieszać.
  • Wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, migdały mielone i łyżeczkę cynamonu. Wymieszać wszystko.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, w dwóch partiach wmieszać do ciasta.
  • Dodać czekoladę i znów delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Na wierzch wyłożyć jabłka, lekko je powciskać, ale nie głęboko.
  • Piec ok. 50-60 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Ciasto można jeść jeszcze lekko ciepłe.