Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. (jeżeli wyrabiamy ręcznie). Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, żółtko i sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
Zmiksować, aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
W międzyczasie podpiec i obrać ze skórek orzechy. Wystudzone trochę posiekać, tak żeby zostały większe kawałki.
Blaszkę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć dno blaszki i dociąć nożykiem prostokąt na wymiar blaszki. Przełożyć ciasto do formy, docisnąć ewentualne nierówności palcami. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
Pozostałe ciasto (powinna zostać ⅓ ciasta) uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.
Schłodzony spód ciasta włożyć do piekarnika, piec 10-12 minut. Wyjąć i wyłożyć na niego Nutellę (po łyżce w różnych miejscach), poczekać kilka sekund aż krem się ociepli i łatwiej będzie go rozsmarować.
Rozsmarować krem, posypać orzechami. Pozostałe ciasto wyciągnąć z zamrażarki i równomiernie, bezpośrednio na przygotowany placek zetrzeć na tarce.
Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C.
Piec 20-25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i kroić po wystudzeniu.