Cofnij
babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne.

SKŁADNIKI
  

  • 125 g masła
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek
  • 125 g cukru drobnego (biały lub trzcinowy jasny)
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji lub pasty waniliowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać w kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło roztopić w garnuszku i również odstawić do wystudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę i stopniowo pod koniec wlewać masło.
  • Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką. Ciasto podzielić równo na dwie części (do dwóch misek).
  • Do jednej części ciasta dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej wlać czekoladę, powoli, ciągle mieszając.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Miska, w której będą ubijane białka (mieszadła miksera też) muszą być czyste i suche.
  • Pianę podzielić równo między oba ciasta (czekoladowe i waniliowe) i delikatnie ją wmieszać szpatułką.
  • Ciasta przełożyć do keksówek. Na przemian nakładać ciemne i jasne, lub wyłożyć na dno połowę jasnego ciasta, potem ciemne i zakryć jasnym. Porobić zygzaki patyczkiem.
  • Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 10 minut, następnie przenieść babkę na kartkę do studzenia.