Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać w kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Masło roztopić w garnuszku i również odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę i stopniowo pod koniec wlewać masło.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką. Ciasto podzielić równo na dwie części (do dwóch misek).
Do jednej części ciasta dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej wlać czekoladę, powoli, ciągle mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę. Miska, w której będą ubijane białka (mieszadła miksera też) muszą być czyste i suche.
Pianę podzielić równo między oba ciasta (czekoladowe i waniliowe) i delikatnie ją wmieszać szpatułką.
Ciasta przełożyć do keksówek. Na przemian nakładać ciemne i jasne, lub wyłożyć na dno połowę jasnego ciasta, potem ciemne i zakryć jasnym. Porobić zygzaki patyczkiem.
Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 10 minut, następnie przenieść babkę na kartkę do studzenia.