Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Do miski dać twaróg i 300 gram masy kajmakowej (pozostałe 200 g odłożyć do miseczki). Dodać śmietankę i zmiksować wszystko do połączenia składników, można blenderem.
Ciągle miksując dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa będzie jednolita i płynna.
Do masy przesiać mąki i dobrze wymieszać.
Odmierzyć jedną szklankę masy serowej i wlać ją do pozostałego kajmaku (tych 200 gram w miseczce). Wymieszać dobrze, powstanie ciemniejsza masa.
Wyciągnąć blachę z lodówki, na spód wylać masę serową, następnie nierównomiernie rozlać masę wymieszaną z pozostałym kajmakiem. Można patyczkiem porobić zygzaki (uważać żeby nie zahaczyć patyczkiem spodu).
Zagotować wodę, blaszkę z sernikiem włożyć do większej blachy. Wlać wrzątek do większej blachy, mniej więcej do połowy wysokości blaszki z sernikiem.
Piec ok. 60 minut, aż masa się zetnie, będzie jędrna i sprężysta. Sernik wyjąć z piekarnika (i blachy z wodą) ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.