Go Back
sernik z kajmakiem i czekoladą 1

SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 200 g ciastek Oreo
  • 50 g masła

Składniki na masę serową

  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 500 g kajmaku
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na warstwę czekoladową

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Dno blachy wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).
  • Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
  • Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
  • Wysypać na spód blaszki ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Do miski dać twaróg i 300 gram masy kajmakowej (pozostałe 200 g odłożyć do miseczki). Dodać śmietankę i zmiksować wszystko do połączenia składników, można blenderem.
  • Ciągle miksując dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa będzie jednolita i płynna.
  • Do masy przesiać mąki i dobrze wymieszać.
  • Odmierzyć jedną szklankę masy serowej i wlać ją do pozostałego kajmaku (tych 200 gram w miseczce). Wymieszać dobrze, powstanie ciemniejsza masa.
  • Wyciągnąć blachę z lodówki, na spód wylać masę serową, następnie nierównomiernie rozlać masę wymieszaną z pozostałym kajmakiem. Można patyczkiem porobić zygzaki (uważać żeby nie zahaczyć patyczkiem spodu).
  • Zagotować wodę, blaszkę z sernikiem włożyć do większej blachy. Wlać wrzątek do większej blachy, mniej więcej do połowy wysokości blaszki z sernikiem.
  • Piec ok. 60 minut, aż masa się zetnie, będzie jędrna i sprężysta. Sernik wyjąć z piekarnika (i blachy z wodą) ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie masy czekoladowej

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dodać połamanaą w kosteczki czekoladę (mleczną i gorzką). Wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Czekoladę wylać na schłodzony sernik, wyrównać lub porobić esy floresy łyżeczką. Schłodzić w lodówce.