Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mleko skondensowane, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i przesianą mąkę ziemniaczaną.
W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek, wielkości i kształtu orzecha włoskiego (lub odrobinę większe) na przygotowaną blaszkę.
Kokosanki piec ok.15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po 5 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody kokosanek zanurzać w czekoladzie, otrząsać delikatnie z jej nadmiaru i odkładać z powrotem na wystudzoną blaszkę z papierem do pieczenia. Pozostałą czekoladę przelać do worka cukierniczego i zrobić paseczki na kokosankach.
Kokosanki odłożyć aż czekolada stwardnieje, można też wstawić je na 15 minut do lodówki.