Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć herbatniki.
Przygotowanie czekoladowej masy serowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia (powinna pozostać płynna).
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
W misce zmiksować (można blenderem) twaróg i cukier puder. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać i na wierzchu delikatnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schować całość do lodówki na czas przygotowania masy z chałwą.
Przygotowanie chałwowej masy serowej. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Do miski dać twaróg, śmietankę (50 ml) i pokruszoną chałwę, zblendować na gładką masę i odstawić na chwilę.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do chałwowej masy serowej.
W osobnej misce ubić śmietankę (150 ml) i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i schłodzić sernik w lodówce przez noc (min. 6-8 godzin).
Dekoracja. Śmietankę podgrzać w niewielkim garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie wlać ją do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować sernik.