Cofnij
sernik czekoladowo-chałwowy

SERNIK CZEKOLADOWO-CHAŁWOWY (NA ZIMNO)

Joanna | chocololo.pl
Delikatny, czekoladowy sernik na zimno z nutą chałwy.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 160 g herbatników

Składniki na czekoladową masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na chałwową masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Dekoracja

  • 40 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć herbatniki.
  • Przygotowanie czekoladowej masy serowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia (powinna pozostać płynna).
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg i cukier puder. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać i na wierzchu delikatnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schować całość do lodówki na czas przygotowania masy z chałwą.
  • Przygotowanie chałwowej masy serowej. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski dać twaróg, śmietankę (50 ml) i pokruszoną chałwę, zblendować na gładką masę i odstawić na chwilę.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do chałwowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę (150 ml) i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i schłodzić sernik w lodówce przez noc (min. 6-8 godzin).
  • Dekoracja. Śmietankę podgrzać w niewielkim garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie wlać ją do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować sernik.
Słowo kluczowe chałwa, ciasto bez pieczenia, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno