W misce wymieszać mąkę i cukier puder. Dodać żółtko, jogurt, wymieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie (można pomóc sobie nawijając ciasto na wałek) przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Spód ponakłuwać widelcem.
Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 220 C (góra-dół).
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
Piec 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200, zdjąć papier i piec kolejne 10-15 minut do zrumienienia. Wyjąć spód z piekarnika, odłożyć i przygotować masę czekoladową.