Cofnij
tarta brownie z kajmakiem

TARTA BROWNIE Z KAJMAKIEM

Joanna | chocololo.pl
Kruchy spód, wilgotne brownie z masą kajmakową i słodki krem z masłem orzechowym i kajmakiem.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka (zimne)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (25 g, zimnego)

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 90 g mąki pszennej
  • 150 g masy kajmakowej
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 160 g mascarpone (zimnego)
  • 80 g masła orzechowego
  • 100 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • W misce wymieszać mąkę i cukier puder. Dodać żółtko, jogurt, wymieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  • Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie (można pomóc sobie nawijając ciasto na wałek) przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Spód ponakłuwać widelcem.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 220 C (góra-dół).
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200, zdjąć papier i piec kolejne 10-15 minut do zrumienienia. Wyjąć spód z piekarnika, odłożyć i przygotować masę czekoladową.

Przygotowanie tarty

  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę (1-2 minuty mikserem). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i miksować do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać ją dokładnie szpatułką. Ciasto wylać na upieczony spód (może być ciepły) i wyrównać. Na wierzch nierównomiernie wyłożyć łyżką masę kajmakową i delikatnie, drewnianym patyczkiem zrobić wzorki.
  • Piec tartę 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać mascarpone, masę kajmakową i masło orzechowe. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) aż składniki się połączą, a masa delikatnie napowietrzy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką, ozdobić tartę kremem.
Słowo kluczowe brownie, ciasto z kremem, kajmak, kruche ciasto, mascarpone, masło orzechowe, tarta