450gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
125gmascarpone(w temp. pokojowej)
250gczekolady białej
2jajka(w temp. pokojowej)
1op.budyniu waniliowego/śmietankowego
1op.cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
1/2puszkibrzoskwiń z puszki(ok. 220 g brzoskwiń po odlaniu z zalewy)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać żółtko i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania kruszonki.
Do kruszonki wlać wodę/alkohol i zagnieść do powstania w miarę jednolitego ciasta, które formuje się w kulę. Uformować ciasto w kulę i podzielić na dwie równe części.
Jedną częścią wylepić równo spód formy, drugą zawinąć w folię spożywczą. Schować spód i ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotowanie sernika
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie odsączyć lekko ręcznikiem papierowym i pokroić w niedużą kostkę.
W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, mascarpone, budyń i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę, a na końcu jajka. Do masy delikatnie wmieszać brzoskwinie.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Na masę serową zetrzeć pozostałe ciasto (na tarce o grubych oczkach). Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Sernik schłodzić w lodówce, można kroić już po 1-2 godzinach.
Słowo kluczowe biała czekolada, kakao, kruszonka, sernik, sernik na święta