Cofnij
sernik królewski z białą czekoladą i brzoskwiniami

SERNIK KRÓLEWSKI Z BRZOSKWINIAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruche, kakaowe ciasto i pyszna masa serowa z białą czekoladą i kawałkami brzoskwiń.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 70 g cukru pudru
  • 30 ml zimnej wody/mocnego alkoholu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 250 g czekolady białej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1/2 puszki brzoskwiń z puszki (ok. 220 g brzoskwiń po odlaniu z zalewy)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać żółtko i pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieść składniki do powstania kruszonki.
  • Do kruszonki wlać wodę/alkohol i zagnieść do powstania w miarę jednolitego ciasta, które formuje się w kulę. Uformować ciasto w kulę i podzielić na dwie równe części.
  • Jedną częścią wylepić równo spód formy, drugą zawinąć w folię spożywczą. Schować spód i ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie odsączyć lekko ręcznikiem papierowym i pokroić w niedużą kostkę.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, mascarpone, budyń i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę, a na końcu jajka. Do masy delikatnie wmieszać brzoskwinie.
  • Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Na masę serową zetrzeć pozostałe ciasto (na tarce o grubych oczkach). Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Sernik schłodzić w lodówce, można kroić już po 1-2 godzinach.
Słowo kluczowe biała czekolada, kakao, kruszonka, sernik, sernik na święta