Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
W kąpieli wodnej roztopić połamaną białą czekoladę i odstawić do wystygnięcia.
Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, cukry i jajka. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników (nie można zbyt napowietrzyć masy), następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy tylko powstanie jednolita masa skończyć miksowanie.
Przygotować większą blachę, w którą z łatwością zmieści się tortownica. Nastawić też cały czajnik wody, wrzątek trzeba będzie wlać do blachy, w której będzie zabezpieczona tortownica z sernikiem.
Wyciągnąć spód z lodówki i wylać na niego masę serową. Wstawić do większej blachy i wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy tortownicy.
Piec 1 godzinę i 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika sernik schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.