Cofnij
sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatny sernik z białą czekoladą, pieczony w kąpieli wodnej. Do tego prażone jabłka z krówkowym sosem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g herbatników
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 300 g białej czekolady
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na warstwę jabłek

  • 2 średnie jabłka (słodkie, twarde)
  • 100 g krówek (kruchych)
  • 30 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Przygotować tortownicę, spód wyłożyć papierem do pieczenia i boki zabezpieczyć folią aluminiową.
  • Herbatniki zmiksować blenderem, mają powstać okruszki. Herbatnikowe okruszki wsypać do miski, dodać cynamon i wymieszać.
  • W garnuszku roztopić masło i jeszcze ciepłe wlać do herbatników, całość wymieszać, aby masa przypominała mokry, sypki piach.
  • Wysypać równomiernie okruszki na spód tortownicy, dobrze ugnieść i wyrównać wierzch. Przygotowany spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • W kąpieli wodnej roztopić połamaną białą czekoladę i odstawić do wystygnięcia.
  • Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, cukry i jajka. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników (nie można zbyt napowietrzyć masy), następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy tylko powstanie jednolita masa skończyć miksowanie.
  • Przygotować większą blachę, w którą z łatwością zmieści się tortownica. Nastawić też cały czajnik wody, wrzątek trzeba będzie wlać do blachy, w której będzie zabezpieczona tortownica z sernikiem.
  • Wyciągnąć spód z lodówki i wylać na niego masę serową. Wstawić do większej blachy i wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy tortownicy.
  • Piec 1 godzinę i 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika sernik schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka obrać ze skórek, pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać jabłka i poddusić kilka minut, aż jabłka trochę zmiękną, a puszczony sok zredukuje się.
  • Wsypać łyżeczkę cynamonu, zamieszać i zostawić jabłka na małym ogniu, pilnując aby się nie przypaliły.
  • W tym czasie, w małym garnuszku podgrzać śmietankę i wsypać pokruszone krówki. Mieszać całość, aż krówki roztopią się i powstanie jednolity, gładki sos.
  • Sos wlać do jabłek, wymieszać i zostawić jabłka, żeby przestygły. Następnie wyłożyć je na schłodzony sernik i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie sernik można kroić i podawać.