Cofnij
ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą

CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i kawałkami białej czekolady.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 80 g masła orzechowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g białej czekolady (80 g do ciasta i 40 g do powciskania w ciasteczka)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białą czekoladę pokroić w kostkę i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło i masło orzechowe ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierać 2 minuty, żeby masa nabrała puszystości i rozjaśniła się.
  • Do masy wbić jajko, zmiksować do połączenia składników, następnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do ciasta dodać część białej czekolady (80 gram) i delikatnie wmieszać.
  • Na blaszkę wykładać w sporych odstępach (łyżką lub małą gałkownicą do lodów) porcje ciasta wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Na wierzchu powciskać połowę pozostałej czekolady.
  • Ciasteczka piec ok. 13 minut. Powinny urosnąć i zarumienić się (szczególnie na brzegach). Zaraz po wyjęciu z piekarnika powciskać w gorące ciastka resztę czekolady. Po 1-2 minutach przenieść ciastka na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, masło orzechowe