Cofnij
Muffinki izaura

MUFFINKI IZAURA (CZEKOLADOWE MUFFINY Z MASĄ SEROWĄ)

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie ciasto czekoladowe i pyszna masa serowa w małej muffince.
Przepis na 12 muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 140 g cukru drobnego
  • 100 ml oleju
  • 80 ml espresso (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 60 g czekolady gorzkiej (posiekanej)

Składniki na masę serową

  • 240 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na polewę

  • 30 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • W małej misce wymieszać twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko. Odłożyć.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać składniki i odłożyć.
  • W większej misce wymieszać jajka, cukier, olej, espresso i kwaśną śmietanę. Przesiać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia. Na końcu delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę. Nie mieszać zbyt długo.
  • Papilotki napełnić do połowy ciastem czekoladowym, na nie po równo wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem.
  • Piec ok. 25 minut, można do suchego patyczka, pamiętając, że może być lekko wilgotny od sera. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić na 3-4 minuty w formie i wyłożyć muffinki na kratkę do studzenia.
  • Przygotować polewę. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Gdy czekolada lekko zgęstnieje rozsmarować ją na muffinkach i posypać wiórkami kokosowymi.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, kakao, kawa, muffinki, muffinki z czekoladą, twaróg