Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W małej misce wymieszać twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko. Odłożyć.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać składniki i odłożyć.
W większej misce wymieszać jajka, cukier, olej, espresso i kwaśną śmietanę. Przesiać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia. Na końcu delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę. Nie mieszać zbyt długo.
Papilotki napełnić do połowy ciastem czekoladowym, na nie po równo wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok. 25 minut, można do suchego patyczka, pamiętając, że może być lekko wilgotny od sera. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić na 3-4 minuty w formie i wyłożyć muffinki na kratkę do studzenia.
Przygotować polewę. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Gdy czekolada lekko zgęstnieje rozsmarować ją na muffinkach i posypać wiórkami kokosowymi.