Cofnij
metrowiec

METROWIEC

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, klasyczny deser z biszkoptowych ciast i kremu budyniowego.
Przepis na dwa mniejsze lub jeden długi metrowiec. Ciasta pieczone w keksówkach 20x10 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto jasne

  • 170 g mąki
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 60 ml oleju
  • 40 ml mleka 2% (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto ciemne

  • 140 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleka 2% (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 2 op. budyniu malinowego (bez cukru; może być też śmietankowy/waniliowy)
  • 70 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 700 ml mleka 2%

+ opcjonalnie do zabarwienia kremu

  • 30 ml syropu z buraka

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 180 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta jasnego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół). Formę 20x10 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować olej i mleko, odłożyć. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W osobnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ubijać ok. 8 min). Gdy będą dobrze ubite, zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i ostrożnie wlewać centralnie w środek masy olej, następnie mleko. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Do jajecznej masy przesiać mąkę (w 3 turach) i delikatnie, ostrożnie wmieszać ją szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy, piec 38-40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia, następnie przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie ciasta ciemnego

  • Przygotować je tak samo jak jasne. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, przygotować formę.
  • Mąkę z kakao i proszkiem wymieszać, odłożyć i odmierzyć olej i mleko.
  • Jajka dobrze ubić z cukrami, ostrożnie wlać olej i mleko. Dodając mąkę z kakao trzeba być bardzo delikatnym. Wmieszać mieszankę ostrożnie szpatułką.
  • Piec 38-40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostudzenia i przenieść na kratkę do studzenia.
  • Gotowe ciasta pokroić na kromki o grubości ok. 1,5 cm.

Przygotowanie kremu

  • Przygotować budyń. Połowę mleka wlać do garnuszka, drugą połowę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i budyniami.
  • Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i powoli, stopniowo wlewać mieszankę z budyniem. Ciągle energicznie mieszając. Budyń podgrzewać i ciągle mieszać, aż zrobi się gęsty.
  • Budyń zostawić do ostudzenia w garnku lub przełożyć do miski. Powinien ostygnąć i nabrać temperatury pokojowej.
  • Masło dać do miski i ubić je. Powinno nabrać odrobinę puszystości i zrobić się jaśniejsze, prawie białe. Ciągle miksując, dodawać budyń łyżka po łyżce. Kolejną łyżkę dodawać, gdy poprzednia się wmiesza. Krem będzie gęsty i puszysty, na koniec można wmiksować do niego syrop z buraka.

Składanie metrowca i przygotowanie polewy

  • Kromki ciast smarować kremem (tak, żeby było 0,5 cm kremu) i łączyć ze sobą ponownie w kształt ciasta. Pamiętając, aby kromki układać na przemian jasna i ciemna. Ciasto z wierzchu wysmarować pozostałym kremem, ładnie wyrównać i schłodzić w lodówce. Chociaż 2 godziny.
  • Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać do niej połamane czekolady i po chwili wymieszać. Powinny dobrze się rozpuścić, polewa będzie gładka. Odstawić ją do ostudzenia, musi się dobrze wystudzić, zgęstnieć, ale wciąż pozostać lekko płynna.
  • Metrowca polać równomiernie polewą, rozsmarować ja też na bokach. Schłodzić całość jeszcze 30 minut, żeby polewa zastygła. Gotowe.
Słowo kluczowe budyń, ciasteczka czekoladowe, ciasto, ciasto z kremem, krem, krem malinowy