W garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
Jogurt wymieszać z cukrem, solą, jajkiem, żółtkiem. Dodać łyżkę alkoholu i wystudzone masło, dobrze wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Dodać do mokrych składników i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, dodatkowo olejem porządnie nasmarować ręce. Formować z ciasta kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego) i wrzucać po kilka sztuk na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z obu stron aż będą złocisto-brązowe. Wyciągnąć łyżką cedzakową na przygotowany talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
W miseczce wmieszać ¼ szklanki drobnego cukru z cynamonem i obtaczać w mieszance pączki.
Nutellę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania i nadziewać pączuszki.
Jeść zaraz po przygotowaniu.