Go Back
pralinki z masłem orzechowym 1

PRALINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pralinki z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi.

SKŁADNIKI
  

Składniki na krem

  • 100 g masła
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 36%

Składniki na polewę

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g orzechów ziemnych (prażonych)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta.
  • Włożyć krem na 2 godziny do lodówki, aż się oziębi i stwardnieje.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z kremu formować kulki (wielkość pralinki rafaello) i odkładać na przygotowaną tackę.
  • Kuleczki wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  • Orzechy bardzo drobno posiekać, dodać szczyptę soli i wymieszać.
  • Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, wsypać posiekane orzechy i wymieszać.
  • Przygotować kolejną tackę lub talerz i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Kuleczki kremu wyciągać partiami z zamrażarki, zanurzać w czekoladzie i odkładać na przygotowaną tackę.
  • Kiedy wszystkie pralinki będą oblane czekoladą, włożyć je do lodówki. Kiedy czekolada stwardnieje pralinki są gotowe do jedzenia.