Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta.
Włożyć krem na 2 godziny do lodówki, aż się oziębi i stwardnieje.
Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z kremu formować kulki (wielkość pralinki rafaello) i odkładać na przygotowaną tackę.
Kuleczki wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Orzechy bardzo drobno posiekać, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, wsypać posiekane orzechy i wymieszać.
Przygotować kolejną tackę lub talerz i wyłożyć papierem do pieczenia.
Kuleczki kremu wyciągać partiami z zamrażarki, zanurzać w czekoladzie i odkładać na przygotowaną tackę.
Kiedy wszystkie pralinki będą oblane czekoladą, włożyć je do lodówki. Kiedy czekolada stwardnieje pralinki są gotowe do jedzenia.