Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce utrzeć mikserem (końcówkami do ubijania) masło z cukrami do powstania puszystej, jasnej masy. Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksować zbyt długo.
Ciasteczka Oreo pokroić na kawałki, czekoladę pokroić w kosteczki.
Wsypać pokrojone ciasteczka i połowę czekolady do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Formować w dłoniach kulki o wielkości orzecha włoskiego (mogą być nieco większe) i układać na blaszce. Zachowywać spore odstępy, ciasteczka urosną.
Delikatnie spłaszczyć ciastka dłonią i na wierzch powciskać po kilka kosteczek czekolady.
Piec ok. 13 -15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 5 minut i przenieść ciastka na kratkę do ostudzenia.