Cofnij
Sernik ferrero rocher

SERNIK FERRERO ROCHER

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
3 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g herbatników
  • 30 g masła
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 40 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (temp. pokojowa)
  • 350 g nutelli (temp. pokojowa)
  • 250 g mascarpone (temp. pokojowa)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Na wierzch

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • garść podpieczonych orzechów laskowych
  • 8-12 szt pralinek Ferrero Rocher

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Przygotować tortownicę do pieczenia. Dno wyłożyć papierem, z zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową.
  • Podpiec orzechy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wysypać orzechy laskowe, piec ok. 8 minut. Wystudzić i obrać ze skórek.
  • W garnuszku roztopić masło. Do malaksera dać połamane herbatniki, orzechy i kakao. Zmiksować, aż powstaną okruszki. Dolać jeszcze ciepłe masło i wymieszać.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z przygotowaną masą. Wysypać wszystko na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Do miski dać twaróg, mascarpone, nutellę, jajka i cukier puder. Zmiksować wszystko na gładką masę.
  • Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na schłodzony spód.
  • Zagotować pełen czajnik wody. Tortownicę wstawić do większej blachy. Wlać do niej wrzątek, by sięgał do połowy tortownicy.
  • Piec 80-90 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu i sprężysty (całość będzie trząść się jak galaretka). Po wyjęciu z piekarnika, sernik wystudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej przez noc.

Gdy sernik się schłodzi...

  • W garnuszku, na małym ogniu podgrzać śmietankę aż będzie gorąca. Wrzucić połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać aż się rozpuści. Odłożyć na chwilę, żeby masa ostygła i delikatnie zgęstniała,
  • Polać sernik polewą czekoladową, udekorować pralinkami i podpieczonymi, posiekanymi orzechami.
  • Schłodzić w lodówce. Gdy polewa stężeje sernik będzie gotowy.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, nutella, orzechy, orzechy laskowe, sernik, sernik czekoladowy