Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Przygotować tortownicę do pieczenia. Dno wyłożyć papierem, z zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową.
Podpiec orzechy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wysypać orzechy laskowe, piec ok. 8 minut. Wystudzić i obrać ze skórek.
W garnuszku roztopić masło. Do malaksera dać połamane herbatniki, orzechy i kakao. Zmiksować, aż powstaną okruszki. Dolać jeszcze ciepłe masło i wymieszać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z przygotowaną masą. Wysypać wszystko na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
Do miski dać twaróg, mascarpone, nutellę, jajka i cukier puder. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na schłodzony spód.
Zagotować pełen czajnik wody. Tortownicę wstawić do większej blachy. Wlać do niej wrzątek, by sięgał do połowy tortownicy.
Piec 80-90 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu i sprężysty (całość będzie trząść się jak galaretka). Po wyjęciu z piekarnika, sernik wystudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej przez noc.
Gdy sernik się schłodzi...
W garnuszku, na małym ogniu podgrzać śmietankę aż będzie gorąca. Wrzucić połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać aż się rozpuści. Odłożyć na chwilę, żeby masa ostygła i delikatnie zgęstniała,
Polać sernik polewą czekoladową, udekorować pralinkami i podpieczonymi, posiekanymi orzechami.
Schłodzić w lodówce. Gdy polewa stężeje sernik będzie gotowy.