Go Back
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na mus śliwkowy

  • 600 g śliwek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki żelatyny fix do deserów

Składniki na krem piernikowy

  • 270 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  • Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie musu śliwkowego

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
  • Dusić owoce aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
  • Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Przygotowanie kremu piernikowego

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.