Cofnij
maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

MAŚLANE CIASTECZKA Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasteczka przełożone kremem z orzechów laskowych, czekolady i kajmaku.
Przepis na ok. 28 ciasteczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36% (zimnej)

Składniki na krem

  • 100 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórki)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g kajmaku (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • 80 g czekolady
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasteczek

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół, jedną połowę zostawić w lodówce. Drugą zostawić na 2 minuty w temperaturze pokojowej.
  • W tym czasie podsypać stolnicę/blat mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremką do ciastek koła o średnicy 4 cm i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną.
  • Piec ciastka ok. 12-13 min, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 2-3 minuty i przenieść na kratkę do studzenia.
  • W czasie pieczenia przygotować drugą blachę ciastek z ciasta, które zostało w lodówce. Upiec i przenieść na kratkę.

Przygotowanie kremu

  • Upieczone orzechy zmielić w malakserze na gładko. Powinno powstać masło orzechowe i puścić nieco oleju.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, razem z masłem orzechowym. Chwilę ostudzić i jeszcze ciepłe zblendować na gładko z kajmakiem.
  • Powstanie plastyczny, gładki i gęsty krem. Jeszcze letni przenieść do rękawa cukierniczego i wycisnąć spore porcje na połowę ciastek (na spody). Ciastka złożyć (spodami do siebie, aby widoczna była gładsza, rumiana część).
  • Ułożyć ciastka na blaszczce/tacy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 30 min.

Dekorowanie

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone ciastka zanurzać w czekoladzie, nadmiar czekolady ze spodu delikatnie zdjąć nożem/szpatułką. Ciastka odkładać z powrotem na tacę wyłożoną papierem.
  • Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje ciasteczka będą gotowe.