Cofnij
torcik brownie z kremem piernikowym 1a

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i z piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 100 g masła
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 10 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 120 g cukru brązowego (drobnego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 270 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Na wierzch

  • kilka pierniczków w czekoladzie
  • 40 g czekolady gorzkiej (na wiórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotować spód brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać na koniec posiekane orzechy włoskie.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 35 minut, lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotować krem

  • Śmietankę kremówkę wlać do garnuszka i podgrzać, aż będzie prawie wrząca. Dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Wsypać przyprawę do piernika.
  • Mieszać całość na na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania, gęstego, puszystego kremu.

Przygotowanie torciku

  • Spód brownie przełożyć np. na talerz, paterę. Wyłożyć na niego przygotowany krem i rozsmarować.
  • Wierzch posypać wiórkami i ozdobić pierniczkami.
  • Przed podaniem schłodzić jeszcze 2 godziny.