Go Back
śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Joanna | chocololo.pl
Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g śliwek suszonych
  • 350 g Nutelli
  • 100 g herbatników
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 20 g masła (miękkiego)
  • 250 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Herbatniki zmielić w na drobne okruszki.
  • Do miski dać Nutellę, wsypać pokruszone herbatniki, przyprawę do piernika i miękkie masło. Wymieszać wszystko dobrze.
  • Przygotować tackę lub talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia.
  • Śliwki zanurzać w kremie i odkładać na papier. Następnie włożyć je do zamrażarki na 1 godzinę.
  • Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zdjąć z ognia. Zanurzać w płynnej czekoladzie zamrożone śliwki i odkładać z powrotem na wyłożoną papierem tackę lub talerz.
  • Śliwki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy tylko czekolada stwardnieje.