ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE
Joanna | chocololo.pl
Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą.
- 200 g śliwek suszonych
- 350 g Nutelli
- 100 g herbatników
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 20 g masła (miękkiego)
- 250 g czekolady gorzkiej
Herbatniki zmielić w na drobne okruszki.
Do miski dać Nutellę, wsypać pokruszone herbatniki, przyprawę do piernika i miękkie masło. Wymieszać wszystko dobrze.
Przygotować tackę lub talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia.
Śliwki zanurzać w kremie i odkładać na papier. Następnie włożyć je do zamrażarki na 1 godzinę.
Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zdjąć z ognia. Zanurzać w płynnej czekoladzie zamrożone śliwki i odkładać z powrotem na wyłożoną papierem tackę lub talerz.
Śliwki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy tylko czekolada stwardnieje.