Cofnij
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Drożdżówki ze śliwkami - są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego ((16 gram))
  • 90 g czekolady gorzkiej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g migdałów mielonych
  • 20 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 40 g cukru pudru

Nadzienie

  • 9 śliwek (dużych)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bułeczek

  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić do wystudzenia. Podgrzać mleko żeby było letnie. Czekoladę pokroić w małe kawałki.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wbić jajko i zacząć miksować, dolewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 4-5 minut, aż będzie jednolite.
  • Następnie wlewać powoli masło. Miksować kolejne 3 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne ciasto.
  • Dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie, ręcznie wymieszać ją z ciastem. Z ciasta uformować kulę, ułożyć ją w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto podwoi objętość.
  • Przygotować kruszonkę. W miseczce zagnieść palcami mielone migdały, mąkę, cukier i masło, aż powstanie grudkowate ciasto. Wstawić je do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.

Pieczenie

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy na stolnicy. Podzielić na 6 równych części.
  • Z ciasta uformować kulki i ułożyć je w odstępach na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Przygotować śliwki. Umyć i osuszyć śliwki. Przekroić na 2 części i wyciągnąć pestki. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon.
  • W wyrośnięte bułeczki mocno wciskać dno szklanki, aby powstało wgłębienie na śliwki. Trzeba zrobić jakby gniazdka.
  • Przekrojone śliwki obtoczyć w mieszance mąki, cukru i cynamonu, układać po 3 połówki owoców na bułeczce, skórką do dołu. Posypać bułki kruszonką.
  • Piec 20-22 minuty, aż ładnie się zrumienią a śliwki puszczą sok.