Cofnij
ciasteczka z bezą i czekoladą

CIASTECZKA Z BEZĄ I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Śliczne i urocze ciasteczka z bezą i czekoladą. Są kruche i maślane, polane gorzką czekoladą, do której przyklejona jest mała beza.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 żółtko (zimne)
  • 50 g masła (zimnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na bezy

  • 1 białko
  • 50 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 50 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruchych ciastek

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść i uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinać z niego kółka o średnicy 4 cm. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
  • Krążki ciasta układać na blaszce w odstępach, każdy nakłuć widelcem.
  • Piec ciasteczka 8-9 minut, aż się zarumienią. Wyjąć ciastka z piekarnika, zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie bezików

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem niewielkie okręgi o średnicy 4 cm (takie jak ciasteczka).
  • Białko umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białko lekko się spieni dodać szczyptę soli. Białko ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżeczkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć beziki.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.

Składanie ciastek

  • Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć o metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Chwilę ostudzić i przelać do rękawa cukierniczego, odciąć koniec i polewać kolejno ciastka czekoladą (można też łyżeczką). Nalewać czekoladę na środek ciastka i przykleić do niej bezę. Przygotować tak wszystkie ciastka.
  • Zostawić ciasteczka do zastygnięcia czekolady. Można je schłodzić 15 minut w lodówce, następnie przenieść do szczelnego pojemnika.