Cofnij
proste kruche ciasteczka z czekoladą

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g masła orzechowego
  • 30 g cukru białego
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą, cukry, sól i wymieszać składniki.
  • Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i masło orzechowe,szybko zagnieść ciasto. Tylko do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
  • Pokroić w kostkę czekoladę deserową, wmieszać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę mleczną pokroić kosteczki. Z ciasta formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 40 gram jedna), układać na blaszce i delikatnie spłaszczać. Zachowywać odstęp, ciastka podczas pieczenia trochę rosną.
  • Na wierzch ciastek powciskać pokrojoną mleczną czekoladę. Piec 15-17 minut, aż ciastka się zrumienią.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciastka na blaszce przez 5-10 minut, po tym czasie powinny stwardnieć na tyle, by przenieść je na kratkę. Zostawić do wystudzenia.
Słowo kluczowe ciasteczka, czekolada, masło orzechowe