Go Back
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINOWĄ PIANKĄ (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Czekolada i maliny, duet absolutnie przepyszny. Połączony został w serniku na zimno, więc ten deser smakuje tak, że nie można się od niego oderwać.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 1 op. biszkoptów okrągłych (ok. 120 gram)

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • szczypta soli

Składniki na piankę malinową

  • 160 g malin
  • 1 op. galaretki malinowej
  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo

  • 100 g czekolady białej
  • 50 g śmietanki 36%
  • maliny do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Na spodzie tortownicy ułożyć połowę biszkoptów.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser i zmiksować (można blenderem) na gładko. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę serową wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Delikatnie poukładać pozostałe biszkopty na masie serowej (tak jak na dnie). Sernik włożyć do lodówki na czas przygotowania malinowej pianki.

Przygotowanie pianki malinowej

  • Maliny umyć i zblendować na mus. Przetrzeć przez sitko do małego garnuszka i zagotować.
  • Gotować na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty pilnując i mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, powoli wsypać galaretkę, energicznie mieszając aby dobrze się rozpuściła. Odłożyć do ostudzenia (można zamieszać co jakiś czas).
  • Kiedy maliny ostygną, a ich konsystencja będzie gęstsza i żelowa ubić śmietankę (mikser; końcówki do ubijania).
  • Do ubitej śmietanki powoli wlewać maliny z galaretką, mieszając delikatnie, ale dość szybko szpatułką. Wymieszać dokładnie aby nie było smug i zbyt dużych kawałków galaretki.
  • Od razu przełożyć malinową masę na sernik i biszkopty, wyrównać i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, czyli ok. 10-12 godzin.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki, śmietankę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Po chwili wymieszać na gładką polewę.
  • Poczekać kilka chwil aż lekko ostygnie ale będzie płynna. Polać nią schłodzony sernik, a na wierzchu ułożyć maliny. Schłodzić jeszcze 20 minut, aby polewa delikatnie ostygła.