Go Back
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami

ODWRÓCONE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MORELAMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne i puszyste - odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 80 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę moreli

  • 8-9 moreli (ok. 450 gram)
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia (dno i boki).
  • Morele umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Obtoczyć je w cukrze (stroną z miąższem, która będzie dotykać dna formy) i ułożyć na spodzie formy.
  • W garnuszku roztopić masło. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do miski. Zalać czekoladę masłem, zostawić na chwilę i wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
  • W większej misce wymieszać (trzepaczką;rózgą kuchenną) jajka z cukrem i cukrem waniliowym do połączenia składników.
  • Do jajek powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną czekoladę i mieszać do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać równomiernie na morele i wyrównać. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut. Po tym czasie tortownicę rozpiąć i zdjąć obręcz. Przyłożyć do ciasta talerz i obrócić morelami do góry. Można kroić ciepłe.