Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia (dno i boki).
Morele umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Obtoczyć je w cukrze (stroną z miąższem, która będzie dotykać dna formy) i ułożyć na spodzie formy.
W garnuszku roztopić masło. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do miski. Zalać czekoladę masłem, zostawić na chwilę i wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
W większej misce wymieszać (trzepaczką;rózgą kuchenną) jajka z cukrem i cukrem waniliowym do połączenia składników.
Do jajek powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną czekoladę i mieszać do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać równomiernie na morele i wyrównać. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut. Po tym czasie tortownicę rozpiąć i zdjąć obręcz. Przyłożyć do ciasta talerz i obrócić morelami do góry. Można kroić ciepłe.