Cofnij
tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

Joanna | Chocololo.pl
Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 2 gruszki (średniej wielkości)
  • 80 g czekolady (deserowa lub gorzka)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko posiekać nożem lub widelcem, aż powstanie bardzo gruba kruszonka.
  • Dolać zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-1,5 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  • Gruszki obrać, pokroić w plasterki.
  • Czekoladę i orzechy posiekać.

Pieczenie tarty

  • Blachę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • W małej miseczce rozbełtać żółtko z mlekiem.
  • Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto za kształt koła o grubości 4mm. Przenieść ciasto na przygotowaną blachę z papierem (lub jak we wskazówkach rozwałkować na papierze).
  • Nałożyć nadzienie zostawiając 3-4 cm wolnego brzegu (do zawinięcia). Najpierw równomiernie posypać orzechami i czekoladą. Następnie ułożyć gruszki i oprószyć cynamonem.
  • Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z mlekiem i posypać brązowym cukrem.
  • Piec 25-30 minut, następnie przenieść blachę na dolną półkę piekarnika i podpiec spód przez 5 minut.
  • Tartę wystudzić.