450gtwarogu półtłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
100gczekolady mlecznej
180gczekolady gorzkiej
150mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
15gkakao
25gcukru pudru*
szczypta soli
110gciastek Oreo
Składniki na krem
100mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
50gmascarpone(dobrze schłodzonego)
5gcukru pudru
Składniki na polewę
35gczekolady mlecznej
35gczekolady gorzkiej
60mlśmietanki 36%
Dodatkowo
9-10szt.ciastek Oreo
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
Ciastka połamać i odłożyć.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
Do masy delikatnie wmieszać połamane ciastka. Przełożyć masę na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Przygotowanie dekoracji
Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu). Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć ciastka. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.
WSKAZÓWKI
*Jeśli chcesz, żeby sernik był słodszy zwiększ ilość cukru. Dodaj 40 gram cukru pudru.