Cofnij
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

BABECZKI CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM MALINOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie i puszyste babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym.
Przepis na 12 -14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na nadzienie

  • 120 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 240 g malin
  • 40 g cukru

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 12-14 malin (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać. Odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka ze śmietaną (rózgą kuchenną/trzepaczką), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać. Wsypać mieszankę suchych składników i wymieszać do połączenia.
  • Ciasto nałożyć do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie nadzienia

  • Maliny umyć, zblendować na mus i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wlać do garnuszka, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu, pilnując i mieszając od czasu do czasu. Powinny zgęstnieć i zredukować się o połowę.
  • Gotowe maliny przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia (do temp. pokojowej).
  • Do malin dodać mascarpone i wymieszać dokładnie.

Nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem malinowym i przykryć pozostałym ciastem.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i ozdobić malinami.