Cofnij
sernikobrownie z malinami

SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Najlepsze sernikobrownie z malinami. Połączenie nieziemsko czekoladowego brownie z masą serową, przełamane kwaskowymi malinami.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 120 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Przygotować masę serową. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i wymieszać aż składniki się połączą. Odłożyć.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w wielu miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu ułożyć maliny.
  • Piec 40-45 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.