Cofnij
bezy z kremem czekoladowo-kawowym

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM

Joanna | chocololo.pl
Chrupkie, słodkie bezy z kremem czekoladowo-kawowym. W formie małych gniazdek, żeby zmieściły dużą porcję gęstego, puszystego kremu.
Przepis na 7 sztuk. Bezowe gniazdka o średnicy 6 cm i wysokości 3 cm (bez kremu).

SKŁADNIKI
  

Składniki na bezy

  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 60 g mascarpone
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (2 g)
  • 15 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem 7 okręgów o średnicy 6 cm.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Na koniec, ciągle miksując dodać 3-4 krople cytryny. Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć pianę tak, aby powstały gniazdka.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia, wsypać kawę, wymieszać i gdy się rozpuści dodać połamaną w kostki czekoladę.
  • Ponownie wymieszać całość, aż powstanie gładki sos. Odstawić go do ostudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin, najlepiej przez noc.
  • Do miski przesiać cukier puder, dodać mascarpone i miksować chwilkę (mikser, końcówki do ubijania), tylko aż się połączą. Dodać schłodzony sos czekoladowy (będzie gęsty) i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem przenieść do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i napełnić nim bezy.