Cofnij
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

BEZGLUTENOWE CIASTKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Ciastka kokosowe o chrupkich brzegach i miękkim środku. Maślane, z kawałkami czekolady i bezglutenowe.
Przepis na 10 dużych ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g mąki ryżowej
  • 80 g mielonych wiórków kokosowych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce wymieszać mąkę ryżową z mielonymi wiórkami i proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić w niewielką kostkę i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrem aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
  • Do masy dodać kolejno żółtka, jedno po drugim gdy poprzednie już będzie wmieszane.
  • Ciągle miksując wsypać mieszankę mąki i gdy powstanie jednolite ciasto skończyć miksować.
  • Wsypać wiórki i czekoladę, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Przygotować 2 blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę, w sporych odstępach wyłożyć porcje ciasta* wielkości orzecha włoskiego (przy pomocy łyżki, można uformować brzegi palcami żeby były równe).
  • Blaszki schować do lodówki na 20 minut, w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Piec ciastka przez ok. 15 minut, aż zarumienią im się brzegi (każdą blaszkę osobno).
  • Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce przez 5 minut, następnie bardzo delikatnie przenieść je na kratkę do studzenia.

WSKAZÓWKI

*Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm.