Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę maki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na 4 blaty (wcześniej ściąć górkę).
Przygotować kakao do nasączenia. Wymieszać wrzątek z kakao i cukrem. Odstawić do wystudzenia.