Go Back
tort czekoladowy z truskawkami

TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowy tort z truskawkami.
Przepis na tortownicę 20 cm. Tort o średnicy 21 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji-truskawek).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 100 ml oleju
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem truskawkowy

  • 600 g truskawek (do musu)
  • 350 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 350 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 g żelatyny (+ 30 ml zimnej wody)
  • 60 g cukru pudru

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Nasączenie

  • 100 ml wody (wrzątek)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo

  • 150 g truskawek (do środka tortu)
  • kilka truskawek do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę maki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Wystudzone ciasto przekroić na 4 blaty (wcześniej ściąć górkę).
  • Przygotować kakao do nasączenia. Wymieszać wrzątek z kakao i cukrem. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu truskawkowego

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Podgrzewać na patelni aż puszczą sok i zaczną się rozpadać (ciągle pilnować żeby się nie przypaliły).
  • W międzyczasie namoczyć żelatynę. Wsypać ją do miseczki, zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Kiedy sok z truskawek znacznie się zredukuje i zgęstnieje (po ok. 20-25 min) zblendować je na gładki mus (powinno go wyjść 300 ml). Dodać trochę musu do żelatyny i rozmieszać, następnie rozmieszaną żelatynę dodać do gorących truskawek na patelni (już nie gotować) i dokładnie wymieszać. Przelać całość do miseczki i odstawić do wystudzenia.
  • W trakcie ubijania śmietanki schłodzić przez chwilę mus, tylko 5 minut. Nie może stężeć.
  • W dużej misce szybko zmiksować (mikser;końcówki do ubijania) mascarpone z przesianym cukrem pudrem. Dosłownie kilka sekund, do połączenia. Wlać śmietankę i ubić całość na puszysty, gęsty krem.
  • Łyżkę kremu wmieszać do truskawkowego musu, następnie wmieszać kolejną łyżkę. Gdy ładnie się połączą dodać mus do reszty ubitego kremu i bardzo delikatnie wmieszać go szpatułką.

Przełożenie tortu

  • 150 g truskawek umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Pokroić na niewielkie kawałki.
  • Na paterze/talerzu położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go kakao, wyłożyć ⅓ kremu truskawkowego i ułożyć pokrojone truskawki (można lekko je docisnąć) i postąpić tak samo z resztą blatów. Boki tortu wyrównać i schłodzić tort chociaż 2 godziny przed pokryciem kremem czekoladowym.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 12 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
  • Następnie schłodzoną masę wlać do miski, dodać mascarpone i ubić na puszysty, gęsty krem.
  • Tort pokryć grubo kremem i schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.