Cofnij
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

CYTRYNOWE CIASTECZKA Z PISTACJAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą.
Przepis na 10 dużych ciastek.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 85 g cukru
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100 g czekolady białej
  • 80 g pistacji łuskanych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić w niewielką kostkę i odłożyć. Pistacje z grubsza posiekać i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i waniliowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze chwilę aż składniki dokładnie się połączą, pod koniec dodając przygotowaną skórkę cytrynową.
  • Miksując na najmniejszych obrotach, dodać mąkę w 3 turach. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do ciasta wsypać pistacje (odrobinę można zostawić do posypania przed pieczeniem) i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wyspać czekoladę (też można zostawić kilka kosteczek) i ponownie delikatnie ją wmieszać do ciasta.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po ok. 5-6 sztuk na blachę) w odstępach. Powciskać w nie kosteczki czekolady i posypać resztą pistacji.
  • Ciasteczka piec 12-15 minut ( w zależności od piekarnika), aż zarumienią im się lekko brzegi. Wyjąć i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.