Cofnij
czekoladowy sernik tiramisu

CZEKOLADOWY SERNIK TIRAMISU (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy sernik tiramisu, który zrobicie bez pieczenia, który będzie wyglądał pięknie, i który będzie smakował wybornie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na boki formy

  • 170 g biszkoptów podłużnych (ok. 19 sztuk)
  • 40 ml wrzątku
  • 20 ml Amaretto
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2 g)

Składniki na spód

  • 90 g biszkoptów podłużnych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 20 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)

Składniki na przełożenie

  • 70 g biszkoptów podłużnych (ok. 8 biszkoptów)
  • 50 ml wrzątku
  • 30 ml Amaretto
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 35 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie formy

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz.
  • Zaparzyć kawę, dolać Amaretto i wymieszać. Biszkopty przyciąć pod delikatnym skosem. Powinny wystawać trochę ponad rant.
  • Po kolei nasączać biszkopty (tylko od spodu i szybko, nie powinny zbyt namoknąć) i układać jeden przy drugim przy rancie tortownicy, nasączoną stroną do środka.
  • 90 gram biszkoptów ( w tym pozostałe skrawki) zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku, wlać do okruszków i szybko zmiksować. Wysypać całość na dno tortownicy i docisnąć dość mocno, aby powstało równe, ubite dno. Można je pokropić pozostałą kawą z Amaretto.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • 50 ml śmietanki podgrzać, rozpuścić w niej kawę i zostawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiany cukier puder, wlać kawę i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę (150 g) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę przełożyć na przygotowany spód i wyrównać szpatułką. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.

Przygotowanie biszkoptów i masy śmietankowej

  • Zaparzyć kawę, dolać amaretto i zostawić do wystudzenia. Kolejno nasączać w niej biszkopty (z każdej strony) i układać na masie serowej.
  • Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Część kremu (mniej więcej 2/3) wyłożyć na biszkopty i wyrównać, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić całość. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.