Cofnij
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

ŚMIETANOWIEC TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowe ciasto z truskawkową pianką i czekoladową polewą.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru drobnego
  • 40 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 30 ml oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g czekolady gorzkiej

Do nasączenia

  • 70 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)

Składniki na galaretki-musiki

  • 450 g truskawek mrożonych
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Składniki na masę śmietankową

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • kilka truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna, błyszcząca i puszysta. (zajmie to ok. 7-10 minut). Do masy powoli wlewać olej, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem (najlepiej w 2 turach). Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, do suchego patyczka, wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie galaretek-musików

  • Truskawki wsypać na patelnie. Dusić je pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zaczną same się rozpadać i sok zacznie się redukować trzeba je zblendować na mus. (powinno wyjść 250 ml musu).
  • Do miseczki wlać szklankę (250 ml) wrzątku i wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie. Wlać do galaretki mus i wymieszać. Wylać całość do płaskiego naczynia ( najlepiej ceramicznego np. do zapiekania lub tarty). Gdy wystygnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny aż się całkiem zetnie.
  • Gdy się zetnie naciąć nożykiem galaretkę-mus w kratkę (tak żeby powstały kwadraciki 1x1 cm), włożyć znów do lodówki.

Przygotowanie nasączenia

  • Wrzątek (70 ml) wlać do miseczki, dodać kakao, cukier i dobrze wymieszać. Gdy lekko ostygnie nasączyć ciasto.

Przygotowanie masy śmietankowej

  • Do miski wlać 150 ml wrzątku, wsypać galaretkę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia (ale żeby nie zaczęła tężeć), można ją wymieszać od czasu do czasu.
  • W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem. Do wystudzonej galaretki wmieszać dokładnie jogurt grecki, następnie wmieszać masę do ubitej śmietanki. Zrobić to szpatułką i bardzo delikatnie.
  • Do masy dodać galaretki-musiki (podważać je np. łopatką kuchenną żeby odkleiły się od naczynia). Wmieszać je delikatnie do masy.
  • Całość wylać na wystudzone i nasączone ciasto ciasto (w tortownicy z papierem do pieczenia lub rancie), wyrównać i włożyć do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na noc.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i wymieszać. Czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos, odstawić na chwilę aby przestygł następnie równomiernie wylać na schłodzoną masę śmietankową. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Udekorować truskawkami.