Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę drobno posiekać i odłożyć.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna, błyszcząca i puszysta. (zajmie to ok. 7-10 minut). Do masy powoli wlewać olej, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem (najlepiej w 2 turach). Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, do suchego patyczka, wyjąć i wystudzić.