Go Back
muffinki bananowe z czekoladą

MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne bananowe muffinki z kawałkami czekolady.
Przepis na 12 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 2 dojrzałe banany (330 g już rozgniecionych bananów)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 150 g czekolady lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, odłożyć do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść banany, dodać jajko, jogurt i wlać wystudzone masło i wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych, także czekoladę (Zostawić ok. 30 g do posypania wierzchu muffinek) i wymieszać dokładnie, do połączenia składników.
  • Ciasto nałożyć po równo do papilotek (będzie sięgać do 3/4 wysokości). Piec 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.