Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Masło roztopić w garnuszku, odłożyć do wystudzenia.
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
Czekoladę posiekać i odłożyć.
W dużej misce rozgnieść banany, dodać jajko, jogurt i wlać wystudzone masło i wymieszać dokładnie.
Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych, także czekoladę (Zostawić ok. 30 g do posypania wierzchu muffinek) i wymieszać dokładnie, do połączenia składników.
Ciasto nałożyć po równo do papilotek (będzie sięgać do 3/4 wysokości). Piec 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.