Go Back
czekoladowe ciasto na maślance

CZEKOLADOWE CIASTO NA MAŚLANCE

Joanna | chocololo.pl
Jedno z najprostszych do przygotowania ciast – czekoladowe ciasto na maślance. Mięciutkie i puszyste.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 ml oleju
  • 80 ml ciepłej kawy
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.